Węgiel aktywny

Kosmetyki z węglem aktywowanym (aktywnym). Dlaczego świat oszalał na ich punkcie?

Jeszcze do niedawna węgiel aktywowany kojarzył się tylko z lekarstwem na dolegliwości trawienne.

Tymczasem obecnie jest to składnik wielu kosmetyków, maseczek, szamponów, past do zębów, czy mydeł.

Czym jest węgiel aktywny?

Węgiel aktywny (zwany też aktywowanym) to nie ten sam produkt, który stosujemy do rozpalenia grilla. 😛

Mówiąc prosto, zwykły węgiel drzewny tworzy się z węgla, łupin orzechów kokosowych, drewna i – niekiedy – nafty kosmetycznej.

Węgiel aktywowany produkuje się ze zwykłego węgla drzewnego, który poddawany jest działaniu wysokich temperatur lub substancji chemicznych.

W wyniku ich działania budowa węgla sprawia, że przyciąga on toksyny, które później, wraz z kosmetykiem, z łatwością można usunąć.

Kosmetyki z węglem aktywnym
Kosmetyki z węglem aktywnym

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *